donderdag 29 oktober 2015

KNIKKEREN IN DE MEESTERKLASSE

Afbeeldingsresultaat voor jongen  lopend op de snelweg
ONDERWEG NAAR LSG  

Geinteresseerd in het onderwerp volg ik de discussie omtrent de 3 reglementaire nullen die de arbiter heeft toegewezen in de wedstrijd tussen Pathena en LSG in de Meesterklasse van het Nederlandse Schaken
http://schaaksite.nl/page.php?al=uitspraak-inzake-lsg-intellimagic-pathena-rotterdam#comments

Een kijkje op deze zaak als mamarazzi.
                              
Even in het kort waar het over gaat. 
                       
In de Meesterklasse van ons Landelijk  Senioren Schaak ( de eredivisie) vond op 10- Oktober het treffen plaats tussen de teams van LSG ( Leiden ) en Pathena - Rotterdam. De " Rotterdammers " moeten daarvoor naar Leiden reizen. Vier spelers verspreid over 2 auto's vertrekken net als alle andere spelers, volgens  regels en omstandigheden, netjes op tijd vanaf hun domicile. Plots doet zich onderweg een ernstig ongeluk voor, de spelers komen meer dan een uur na aanvang van de wedstrijd aan. Ondanks , dat de wedstrijd leider onderweg werd verwittigd van dit onheil werden er direkt na aankomst van de laatste 3 spelers van Pathena - Rotterdam drie reglementaire nederlagen door de arbiter uitgedeeld. Een bezwaar werd ingediend en afgewezen door de KNSB competitieleider.  

Afbeeldingsresultaat voor guilty

In het team van Pathena- Rotterdam spelen ( nu dus niet)

 een aantal talentvolle jeugdleden, die een kans hebben

 gekregen van Pathena op dit hoogste Nederlandse niveau te

 spelen en ervaring op te doen. Twee jeugdleden bevonden

zich met 1 senior teamlid en tevens chauffeur in de

 gewraakte auto.      

Een discussie omtrent deze zaak ontspint zich op Schaaksite,

 het medium voor en door schakers. 

Eens even kijken op welk niveau er op het hoogste

schaakniveau gedacht wordt over deze situatie , kijkt u dan

gerust even mee  op Schaaksite. Een denk niveau , waar u en

 ik als gewone stervelingen niet aan kunnen  tippen.  

De discussie weg loopt langs diepe dalen en hoge hoogtes.  Is

hier sprake van overmacht en  een arbitraire dwaling of is het

 verwijtbaar, dat deze schakers niet op tijd waren en volgt

 sanctie met 3 reglementaire nullen?

De uitspraak  van de KNSB competitieleider was volgens 1 

van de reacties op schaaksite :   een snoeihard en

vernietigend oordeel . De schakers van de gewraakte auto

werden schuldig bevonden.
Afbeeldingsresultaat voor guilty
Het al eeuwen oude verstands- spel valt ten prooi aan strikte

 naleving van regeltjes. Aan die zelfde regeltjes kon

 verstandelijk gezien door overmacht op geen enkele wijze

 voldaan worden. . 

Wordt het  schaakspel zo niet in discrediet gebracht?  Of is

dit een verkeerde analyse . 

In de analyse van de competitieleider valt wel iets

merkwaardigs op. Als onderbouwing wordt aangevoerd dat

andere spelers van een andere Rotterdamse vereniging die

 tegen een ander team speelde op dezelfde speellocatie  wel

op tijd konden zijn. . Kunt u het nog volgen ?.  Merkwaardig,

omdat de spelers in  de gewraakte auto van het team Pathena

 - Rotterdam helemaal niet uit Rotterdam kwamen. 

( de weg is recht , de weg is krom ---)  

De discussie op Schaaksite spitst zich verder toe: 

De 3 schakers in de gewraakte auto zijn misschien wel slim genoeg om een potje te schaken. Maar achteraf duidelijk niet slim genoeg, aldus de schaaksite critici. . Verbluffend simpel hadden ze toch gewoon hun reis te voet moeten vervolgen. Van schakers mag je dit strategisch inzicht verwachten.


Als niet schaker denk je dan ze maken er een potje van 


Een potje schaken, een potje om te janken ! 

                                    


Ja , het lopen vanuit zo'n 5 kilometer vanaf de speelzaal.

Hoe ver gaat onze realiteitszin : Is de verantwoordelijkheid om op tijd bij de wedstrijd te zijn groter dan de verantwoordelijkheid voor de 2 personen , die zouden kunnen gaan lopen?? Immers deze 2 meerijders zijn 2 jeugdleden van 14 en 15 jaar , waar op dat moment de chauffeur de verantwoordelijkheid over heeft . Is het een verstandig idee om deze jeugdleden het weiland in te sturen of langs de snelweg te laten lopen, zoals enkelen van u , schakers op schaaksite suggereren.  Als bestuurders van de auto was het ook een lastige zaak geworden , het was door de politie die in de directe nabijheid was voor het ongeluk zeker gezien als Joy- riding als 1 van deze 2 minderjarige  jongens achter het stuur was gekropen . Maar ach schakers tja dan was wel die ene volwassene op tijd geweest voor de partij 
Mooi voer voor een blog 

Afbeeldingsresultaat voor joyriding door een kind

Maar wat een rare discussie is dit toch.  Ruim op tijd werd 1 van de jeugdspelers thuis opgehaald. Geen vuiltje aan de lucht . Zelf waren we nog van plan om later ook naar Leiden toe te gaan om te kijken  en om zoals afgesproken nog even met de teamleider te overleggen over zaken die tijdens het EK vanuit de KNSB niet goed waren gegaan en hinderlijke invloed hadden gehad.  De berichtgeving over het ongeval, die ruimschoots en gemakkelijk te volgen was vanuit allerlei media  heeft ons uiteindelijk doen besluiten niet naar Leiden af te reizen  en geheel ontgoocheld  melde onze zoon zich weer voortijds thuis. Het was zo klaar als een klontje niet door een wegwerkzaamheid , maar door het ongeluk waren ze niet in staat gebleken de speelzaal op tijd te bereiken. 

Niet gespeeld , de 2e wedstrijd al van dit seizoen omdat bij de 1e wedstrijd door Sissa werd afgedwongen dat er maar 2 wedstrijden vooruit gespeeld mochten worden en de meeste EK gangers van Pathena- Rotterdam 5 in totaal moesten daardoor noodgedwongen van hun partij afzien. 
Jammer . dat er geen draagvlak is bij de KNSB voor deze vorm van talentondersteuning  als een vereniging kennelijk zoveel EK gangers heeft  

Nu dus 2 partijen niet gespeeld en opnieuw zijn 2 jeugdleden en natuurlijk hun teamgenoot en tevens chauffeur en het gehele pathena team de dupe. 
Voor Robby betekent het zelfs, dat een normkans verbleekt. Het andere jeugdlid heeft nu 2 wedstrijden noodgedwongen aan de kant gezeten ( gelukkig niet van de weg). 
We zijn blij met een Pathena chauffeur met inzicht  en het juiste verantwoordelijkheidsgevoel. 

Hoe zielig van LSG om zich zo op te stellen en niet gewoon voor de punten te strijden. Waren ze soms bang aan dit 3 tal punten te verliezen. Dat lijkt wel heel waarschijnlijk gezien de potentiele spelers en het feit dat het wel een dag duurde voordat de opstelling op de site verscheen .  

En nee , natuurlijk is dit een beslissing van de arbiter en niet van de LSG - schakers. Maar de LSG - schakers, toch hopelijk ook met een schaakhart,  hadden zich  toch ook gewoon hard kunnen maken voor de sportieve zaak  en dat kunnen onderbouwen in hun reactie.  Dat had in ieder geval meer bijgedragen , dan de  verklaring , die nu door de waarnemend teamleider van LSG IntelliMagic  werd aangedragen. 
Een conclusie is dan gauw getrokken.

Een dieptepunt. Kennelijk is het spel om de reglementen leuker om te spelen , dan het echte spel van de knikkers.  Al hoewel ---- Pathena wordt er uit geknikkerd
Schaakmat zonder te schaken. Misschien zijn andere spelletjes of sporten toch boeiender.


En nee Lucas, het is niet de bedoeling voor jeugdtalenten de  regels aan te passen.Ze waren slechts Leidend (?) voorwerp.
Je zet hen ook niet onderweg op straat toch?
                     

En waarom niet een denkniveautje hoger bij de KNSB .

Dan kunnen  Jeugdspelers bij Meesterklasse teams, zoals de 5 basisspelers van het Meesterklasse team Rotterdam - Pathena,  rijk aan talent volle jeugdleden , ook gewoon een KNSB wedstrijd spelen op een datum , die niet tegelijk met EEN EK (of WK)  Jeugdschaken  valt . ( ronde 1 Pathena- Sissa)    
Afbeeldingsresultaat voor denkniveau

Liever geen andere spelletjes .  Laten we weer gaan schaken ! .          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten