donderdag 15 mei 2014

FROM RUSSIA WITH LOVE - SIBERIE , INPAKKEN EN WEGWEZEN

BASAMRO CHESS TOURNAMENT  15 mei 2014


Met verschillende vervoersmiddelen wisten we allemaal op tijd op Schiphol te komen. Een koppeltje pakten de trein vanaf Rotterdam Centraal . Sven , Tygo  namen met hun oma een taxi en Marijn kwam met zijn privechauffeur. Dolf had zich goed voorbereid voor het barre russische klimaat en nam voor iedereen een heuse Siberische muts mee.



Voor de efficientie en omdat het natuurlijk veel goedkoper is  bedient Schiphol zich heel modern met automaten om je snel en electronisch in te checken. Ja , dat kan zelfs met zijn allen tegelijk. Maar dat bleek tegen te vallen. ; zo'n club Nederlandse schakers met aanhang was veel te veel voor deze apparatuur .





Dus uren later een voor een uiteindelijk ingechecked. Verdachtte sujetten werden onmiddelijk geweigerd. Dat lot viel natuurlijk ondergetekende ten deel. Met hulp  van buitenaf bleek deze persona non grata toch wel betrouwbaar en kon ook onze laatste reisgenoot door. Toch bleek Rusland erg beducht voor dit persoontje en moesten bij de douane ook nog de  schoenen uit.
Bij vertrek hadden we op Schphol in vertrekhal 1 afgesproken. Maike arriveerde als laatste . Bij het schaakfestival in Groningen had ze nog haar grootste hutkoffer meegenomen Voor Murmansk wilde zij zich echt overtreffen en nam het kleinste koffertje mee die ze kon vinden .





 We begrijpen natuurlijk wel , dat het veel tijd kost om in te pakken. Gelukkig vonden we later na wat zoeken dit charmante bij de tijdse kledingstuk, annex tasje voor haar.



 De vlucht naar St Petersburg verliep voorspoedig en met een "beetje " eten en drinken was de eerste etappe snel genomen








Na een vertraging van 40 minuten kwamen we op St Petersburg aan. Op de luchthaven star kijkende loketmedewerkers en grommige bewakers met groene vooroorlogse petten , heel indrukwekkend
Na een paar leuke kiekjes te hebben geschoten werd het wat heet onder onze voeten.
Met strenge blik werd mij gemaand te DELETEN . Jullie houden deze foto's te goed ;)

Op Petersburg liep alles heel efficient , weinig andere passagiers , snel de koffers verzameld en naar het klaarstaande vliegtuig naar Murmansk gerend . Net on time aan boord .
De tocht was al afgelopen voordat we het goed en wel in de gaten hadden , vanuit de raampjes
besneeuwd landschap en bevroren riviertjes . Welkom in the North of Rusland


Met de bus naar het Hotel , het landschap onderweg inspireerde ons een Pathena filmpje te gaan maken .
Dorre bomen , desolate  uitgestrekte gebieden een goede plot voor een triller
Maar prachtige landschappen en lichtreflecties


In Murmansk is het 2 uur later dan in Nederland. Na het inchecken en het inleveren van onze paspoorten bij het hotel vroegen we ons af of we nu one ticket to the moon hadden verkregen.
Toen we echten om middernacht ons diner gingen nuttigen begrepen we dat we een lot uit de loterij hadden.
Spotgoedkope Russische Rolls prikkelden onze fantasie. Maar niemand durfde zich te wagen aan dit eten wat maar 8 roebels kostte  ( € 0,16 ) .  Harold werd steeds enthousiaster en besloot zijn tanden erin te zetten. Krimpenaars opgepast , de Russische handelsgeest heeft zich al meester gemaakt van Harold , hij heeft goede zaken gedaan en 1000 Russische rolls ingeslagen om ze met winst aan de Krimpenaarse schakers  te verkopen






Moe en krom gelachen zijn we om 0100 uur naar bed gegaan. De een sliep beter dan de ander.
Maaike deelt de kamer met 2 Russische meisjes en Dolf is de hele nacht in de weer geweest  het knopje te zoeken om het buitenlicht uit te doen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten