zaterdag 17 mei 2014

FROM RUSSIA WITH LOVE , BASAMRO CHESS TOURNAMENT

 BASAMRO CHESS TOURNAMENT   VRIJDAG  16 MEI 2013

Na een korte nacht, waarin het maar niet donker werd kregen we riant ontbijt geserveerd in de DISCO ??
Gelijk al splitsen de vroege vogels zich al van de marmotjes . Maaike was haar kamer uitgebonjourd door de russinnen  en heeft haar vertier op de gang gezocht , was Kevin zijn vader vandaag nog redelijk op tijd , maar hebben we Kevin niet meer aan het ontbijt kunnen  verwelkomen . Hopelijk is hij niet met lege maag vandaag op pad gegaan , want aan het einde van deze vrijdag  waren we total-loss.  Tygo , Sven en Robin delen de kamer en konden na een nachtje doortrekken nog net de laatste broodjes opeten.Dat Maaike altijd met haar goede been uit bed stapt bleek wel duidelijk, dit is haar spontane ochtendgymnastiek. We dagen onze lezers uit , wie doet dit haar na , zij heeft het Fyljeppen nog in de benen.


Na het ontbijt was het tijd voor sightseeing Murmansk , 1 ding werd wel heel duidelijk  Murmansk 
is de grootste , de mooiste stad van de wereld beyond the  Polar Circle . 
Murmansk bestaat in 2016 honderd jaar  
Wist u trouwens waar de meest noordelijke trolleybus rijdt ? Ja zeker in Murmansk !  Weet u ook wie van onze schakers in de enige Nederlandse stad woont , die een bustrolley heeft.?   
                                                                               


Samen met de teams van ARANGELSK en KALININGRAD   zijn we de hele dag in touw geweest 
en met een touringbus diverse highlights bezocht .                                                                               
Een van de topics was tussen de middag de Cafe, Cafe , Cafe , waar we weggezonken in diepe            lage fauteuils hebben gesmuld van de soep en spagetti .


 Daar waren we wel aan toe na de  intensieve ochtend trip en de chocolademelk , die in het hotel toch wat anders smaakte en er uit zag , dan wat we als Hollanders gewend zijn De belangrijkste reden van de groeipotentie van Murmansk  is de ijsvrije haven , waardoor het een machtig achterland is voor aan en afvoer van allerlei goederen en een  serieuze concurrent kan worden voor de Rotterdamse haven.  De CargoPort en de FishPort zijn Murmansk specialiteiten . Op 9 januari is het hier Kerst . Van 10 december tot 15 januari is iedereen  hier op vakantie .  24 uur van de dag pikkedonker , slechts 2 minuten licht per dag , overal sneeuw en doodstil,  dat is moeilijk om je nu voor te stellen, zeker nu de zon hier schijnt en zelfs een jas of trui niet altijd nodig is . Vanaf medio januari groeit het aantal minuten licht en rond maart  zijn dag en nacht in evenwicht. 

Murmansk is gebouwd op de Sopka's  ( hill with flat top / glacier ) . Ze hebben hier zelfs de Hill of the Fouls , zo werden de eerste eigenaren van de appartementen op de bovenste top genoemd . In de bus werden we wegwijs gemaakt door een zeer enthousiaste student , die studeert aan een van de 2 universiteiten , die Murmansk rijk is . De liefde voor zijn land straalt van hem af  , vol overgave liet hij ons al zijn kostbaarheden zien . Over liefde gesproken liet hij ook , onderweg naar s'lands meest bijzondere plekjes , de favoriete date plaats zien in Murmansk, voor alle geinteresseerden 


Maar 's lands echte trots is natuurlijk van een ander kaliber. 
Het symbol of the City : Monument van Aljosja , defender van Murmansk , gericht op het westen . Enorm groots en indrukwekkend .  


Maar deze wolven ( Russian bears werd ons later verteld) , die we aantroffen aan zijn voetstuk boezemden ons echt meer angst en ontzag in . 

Andere protector onderweg is deze orthodoxe kerk , " Saver of te water en protector from the Sailers en Fisherman 


Deze regio en nog noordelijker en kouder richting  noordpool,   is de grond rijk aan mineralen , nikkel , olie en gas . Het is daar wel -25 graden . Misschien dat  de sponsor van  het toernooi : Basamro , als het minder glad ijs is en de condities  beter zijn  er zich  toe laat verleiden naar deze regio af te reizen .

Misschien wel met dit doel in het achterhoofd  zijn we de kunst gaan afkijken bij de
 FIRST ATOMIC NUCLEAIR ICEBREAKER  , 55 jaar oud , gebouwd in 3 jaar ,
1200 kamers , nu nog steeds bewoond .  Tot onze grote verassing is er bij de bouw van dit schip ook rekening gehouden  met schakers Thao voelde zich toen zo thuis  dat het geen probleem was , dat de captain het in het verleden lekkende schip had verlaten 

Stuurloos schip 
Zonder een moment te twijfelen nam onze roerganger van Pathena vakkundig het bevel over het schip over.
 .Vanuit de arctische sferen weer naar hogere machten. Een bezoek aan Lenin mag daaraan natuurlijk njet ontbreken. Alle straatnamen in Murmansk herleiden naar belangrijke leiders of gebeurtenissen , dat komen we ook weer tegen in de namen van de districten , zoals Lenin district , district van 1 mei en Oktober district.

 Maar onderweg valt ons ook op , dat er in Murmansk eigenlijk bijna uitsluitend flatgebouwen staan , vanuit het verleden met 5 verdiepingen , iets modernere appartementen in 9 lagen .
 Na de Perestrojka kreeg de bevolking hun behuizing gratis , maar de mensen hadden geen geld hun eigendom te onderhouden en dat is wat je zowel aan de buitenkant van de gebouwen , maar ook binnenshuis kan aantreffen


Heel opvallend zijn de ver van huis verzamelingen van garages . Van onze gids horen we , dat de mensen zeer verheugd zijn , dat de garages zo dicht bij zijn. Het is in ieder geval een bijzonder gezicht
Winkeltjes zien we in de meeste wijken niet veel.

Sporadisch winkeltje en zeldzaam huis 
Verder ging onze reis naar het Oceanium. De specialiteit hier is deze  gitaarspelende snorrebaard.
In dit Dolfinarium voelde Dolf zich ook heel fijn ;))
Terug in onze bus vertelt onze enthousiaste gids , dat Murmansk gebouwd is  voor 30.000 auto's , maar het aantal auto's overtreft nu de 100.000 , wat ook hier files veroorzaakt. Naar Rotterdamse begrippen vinden wij het erg meevallen. Tolwegen komen we in dit deel van Rusland niet tegen . Zelfs niet op de langste brug
van Beyond the Polar Circle , ook een regionale trots . Tegen Nederlandse etenstijd hebben we ook daar een kijkje genomen  . Vooral ook om van het mooie uitzicht te genieten.Maar dat heeft niet iedereen meer bewust meegemaakt. De lange dag eiste wel zijn locale tol . 
Na een laat dinner en in het hotel nog even nog onze  roots gekeken , het Rotterdamse schaakspel, wat vorig jaar als geschenk is meegegeven aan team Murmansk zijn we voldaan in bed gedoken Geen opmerkingen:

Een reactie posten